Σελίδες

Σάββατο, 5 Ιουλίου 2014

VEZE TE ZIERA NE TIGAN !!!

Ju pelqejne vezët e skuqura por ju jeni në një dietë ose kini probleme me te skuqurat ne pergjithesi? Ja zgjidhja, të zëvendësojmë vezët e skuqura me të ziera. Jam e sigurt se të gjithë adhuruesit e vezëve te skuqura do gezohen nga recetë që unë do të shkruaj më poshtë sepse ju do shtoni ne programin tuaj ushqyes vezën e 'skuqur sy' në mënyrë të shijshme, por më e rëndësishmja? pa kalori të panevojshme dhe pa yndyrna. Le ta shohim pra ..
Ziejme uje ne nje tigan

Hedhim vezet me pak krip (i heqim shkumen nqs nevojitet)

I ziejme ne tigan sipas deshires dhe racioni jone eshte gati, mind ti shtojme piper dhe pak pika vaj ulliri.

Këtu, le të shohim pak vlerat ushqyese të vezës. Shumë i kane vene "faj" që vezet kontribuojnë në rritjen e kolesterolit, ndërsa të tjerët e konsiderojnë këtë aspekt "mit". E vërteta është se vezët përmbajnë shumë lëndë ushqyese të rëndësishme që ndihmojnë shëndetin tonë.
Vezët janë të shijshme, ushqyese dhe janë pjesë e një dietë të ekuilibruar, sido qe ti preferosh të skuqura, të fërguara, te ziera ose ashtu sic jane, nqs jane biologjike. Për shkak të përmbajtjes të lartë të proteinave, i përkasin të njëjtës kategori me mishin dhe përmbajnë të njëjtat vlera ushqyese që ka dhe mishi. Vetëm një vezë e madhe na ofron nje sasi të konsiderueshme të shumë vitaminave, minerale, si dhe disa lende ushqyese të tjera të rëndësishme. Veza perbehet nga dy lende kryesore: pjesa e bardhë dhe pjesa e verdhë. Pjesa e verdhë përmban rreth 80% të kalorive dhe pothuajse të gjithë yndyren e vezës. Gjithashtu përmban vitaminë A, D, E dhe K dhe minerale si hekur, kalcium dhe fosfor.Pjesa e bardhë përmban kryesisht ujë dhe proteina.
Shihni vlerat e tjera ushqyese shume të rëndësishme që përmban një vezë ...

Riboflavin
Vitamina B2, e njohur gjithashtu si riboflavin, është thelbësore për energjinë tonë, për lëkurë dhe vizion të shëndetshm si dhe për metabolizmin tonë. Një vezë e madhe përmban rreth 0,24 mg riboflavin, ose rreth 20% të nevojave tona të përditshme.
Riboflavin gjithashtu aktivizon enzimat që na mbrojnë nga një klasë e kimikateve të cilat prodhojnë radikalet e lira toksike dhe të dëmshme.

Vitamina B12
Veza permban dhe Kobalamin, e quajtur edhe vitaminë B12. Sipas Universitetit të Maryland B12 është thelbësore për zhvillimin e ARN-se dhe ADN-se. Kjo vitaminë gjithashtu ndihmon për të metabolizuar yndyrnat dhe proteinat, ndihmon për një lëkurë të shëndetshme, per shikimin tone, per punimin e mire te zemrës dhe te mëlçisë. Një vezë e madhe ofron 0,65 vitaminë B12 mg ose rreth 27% të sasisë totale ditore te nevojshme.

Acid Pantothenik
Një vezë të madhe përmban rreth 0,7 mg edhe një tjetër vitaminë te rëndësishme të quajtur acid pantothenik, përafërsisht 15% e shumës së kërkuar te përditshme për një të rritur. Acidi Pantothenik është teper e rendesishme për metabolizmin e ushqimit në energji dhe për prodhimin e hormoneve të caktuara dhe kolesterolit, sipas Universitetin e Kolorados.

Acid folik 
Acidi folik është veçanërisht i rëndësishme për formimin e qelizave të kuqe të gjakut dhe materialeve gjenetike te ARN-se  dhe të ADN-së. Shpesh përfshihet në dietën e perditeshme, me hapje-veçanërisht gratë-që janë shtatzane për të ndihmuar në parandalimin e spina bifida dhe anomalitë e tjera kongjenitale në foshnjat. Një vezë e madhe përmban 23,5 mg e acidit folik, ose rreth 6% të shumës që një i rritur mesatarisht ka nevojë çdo ditë.

Vitamina të tjera
Si pjesë e një dietë të balancuar, vezët gjithashtu ofrojnë shumë vitamina të tjera të rëndësishme në sasi më të vogla: 5% të vitaminës A, e cila është rreth 80 mg, 4% e vitaminës D ose 0,6 mg dhe vitaminë B6 0,1 mg dhe 2% ose vitaminë e dhe 0,5 mg e thiamine ose 0,03 mg.

Veza dhe Kolesteroli
Për shumë vite është konsideruar se vezët rrisin rrezikun e sëmundjeve të zemrës, sepse ato përmbajnë kolesterol. Veza është një zgjidhe e mirë me vlera shume te larta ushqyese dhe kontributi i saj në sëmundjet e zemrës është praktikisht i pavlere.Te dhenat aktuale sugjerojnë te perdoret veza si pjesë e një diete të shëndetshme dhe të balancuar. Nuk rrisin ndjeshëm nivelet e kolesterolit në gjak në shumicën e njerëzve. Studimet hetojnë se shkaqet ushqyese të sëmundjeve të zemrës skanë gjetur asnjë lidhje mes konsumit të rregullt të vezëve (deri 6 në javë), edhe në individët me nivel para-ekzistuese të larta të kolesterolit.
Ndersa, konsumimi i yndyrave te ngopura(yndyrat me origjine shtazore) zakonisht kane një efekt më të madh në sasinë e kolesterolit në gjak se sa veza. Nëse doktori ju ka rekomanduar që ju të ndiqni nivelin tuaj te kolesterolit, prioriteti juaj duhet të jetë reduktimi i yndyrave te ngopura.