Σελίδες

Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2014

Η ΣΗΜΑΣΊΑ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "Ο"

Το κείμενο που θα διαβάσετε εμπνεύστηκε απο ενα μικρο βιβλιαράκι του Σελ Σίλβερσταϊν "Το κομμάτι που λείπει συναντά το μεγάλο Ο". Ο μύθος της αναζήτησης και της ολοκλήρωσης που θα συγκινήσει όλους τους αναγνώστες κάθε ηλικίας. Όλοι μας ψάχνουμε την ολοκλήρωση μέσα από την αγάπη. Το ταξίδι είναι συνάμα πραγματικό και μεταφορικό, το τέλος αναμενόμενο, αλλά με μια συγκινητική μεταφορική διάσταση. Κατά την άποψή μου θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία και να το διαβάσουν όλοι. Είναι απο κείνα τα βιβλία που χωράνε στη τσέπη σου και δεν τα αποχωρίζεσαι ποτέ και σε μια "δύσκολη" στιγμή το διαβάζεις και το ξαναδιαβάζεις για να θυμηθείς ποιος είσαι, τι έκανες, τι κάνεις και τι θα κάνεις στη ζωή σου.  Πρέπει να μάθεις να στηρίζεσαι σε σένα και να πιστεύεις σε σένα, να είσαι αυτάρκης και να έχεις αυτοπεποίθηση, να δουλεύεις με τον εαυτό σου και να έχεις βρει τα κομμάτια που σου λείπουν έτσι ώστε να γίνεις ένα ολοκληρωμένο και μεγάλο "Ο", δεν θα μπορέσει κανένα άλλο κομμάτι να σε γεμίζει εάν πρώτα δεν το κάνεις εσύ ο ίδιος. Την ολοκλήρωση και την αγάπη θα τα βρούμε πρώτα μέσα μας. Το "Ο" εκτός απο ένα γράμμα της αλφάβητου είναι και ένας Κύκλος και συμβολίζει τη τελειότητα και τη ζωή,  που δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος...!!


Η ιστορία μιλά για τη μοναξιά και την ανάγκη να ανήκεις. Την ανάγκη να βρεις αυτό που σε συμπληρώνει, ώστε να "κυλήσεις" στη ζωή μαζί του.
Μιλά για την εναγώνια αναζήτηση αυτού του άλλου, που θα έρθει ως «από μηχανής θεός», να κλείσει το μέσα μας κενό, να δώσει νόημα στη ζωή μας. Αυτό το άλλο, που πιστεύουμε, ότι θα μας αναγνωρίσει και θα το αναγνωρίσουμε "μαγικά".

Στη διάρκεια αυτής της αναζήτησης θα κάνουμε πολλά: θα μασκαρευτούμε, θα τρομάξουμε, θα μπερδευτούμε, θα γελοιοποιηθούμε, θα ελπίσουμε... Και τελικά, κάποτε, θα βρούμε το ιδανικό μας άλλο, αυτό που μας χωρά και το χωράμε. Και ευτυχώς θα αρχίσουμε επιτέλους να «κυλάμε»...να ζούμε...Τι κρίμα μόνο, που κανείς δεν μας είπε και εμείς ποτέ δεν σκεφτήκαμε, ότι κυλώντας...αλλάζεις!

Και έτσι αυτό που ξεκίνησε σαν απόλυτο ταίριασμα, στην πορεία αρχίζει να μας στενεύει και να το στενεύουμε...Και μετά τι....Μετά πάλι από την αρχή: προσμονή και μοναξιά... Μέχρι τη στιγμή που θα εμφανιστεί κάτι, κάποιος, που τίποτα δεν ζητά και τίποτα δεν του λείπει, (ένα Μεγάλο, ολοστρόγγυλο, πλήρες Ο), για να μας κάνει την απλή ερώτηση:

"Γιατί δεν κυλάς μόνο σου;"
"Μόνο μου; ένα Κομμάτι-που-λείπει (τριγωνικής μορφής) δεν μπορεί να κυλήσει μόνο του".
"Αλήθεια, προσπάθησες ποτέ;" ρώτησε το Μεγάλο Ο.
"Οι γωνίες μου είναι πολύ μυτερές" είπε το Κομμάτι-που-λείπει. "Δεν είμαι φτιαγμένο για να κυλάω μόνο μου!"
"Οι γωνίες και τα σχήματα αλλάζουν" είπε το Μεγάλο Ο...
"Αλλάζουν";

Σιωπή...Περισυλλογή...Απόπειρα....Προσπάθεια....Κίνηση....Και επιτέλους αρχίζει το ταξίδι...η μεταμόρφωση...η ζωή...

"Το Κομμάτι που λείπει συναντά το Μεγάλο Ο", μιλά απλά και αληθινά για αυτό που όλοι ξέρουμε, αλλά ελάχιστοι κατανοούμε και ακόμα ελαχιστότεροι κάνουμε πράξη στη ζωή μας: η ολοκλήρωση και ευτυχία μας, είναι πρωτίστως μια προσωπική υπόθεση. Κανείς δεν μπορεί να μας την επιβάλει ή ακόμα και να μας τη χαρίσει «έξωθεν». Και ίσως δεν γίνεται αλλιώς: για να συν-υπάρξουμε κάποτε με κάποιον ή κάτι, πρέπει πρώτα να υπάρξουμε σαν αυτοκαθοριζόμενες οντότητες.Η συν-ύπαρξη χρειάζεται δυο...όχι δυο μισά, αλλά δυο ολόκληρα. Δυο Μεγάλα ολοστρόγγυλα Ο, που τίποτα δεν χρειάζονται και τίποτα δεν τους λείπει...Δύο ολόκληρα που συμπορεύονται από καθαρή αγάπη. Όχι από ανάγκη ούτε από συμφέρον. Δυο ολόκληρα που τα ενώνει η επιλογή. Όχι η ελπίδα, ούτε ο φόβος.... Αν έτσι αντικρίσουμε τη ζωή μας, ίσως πάψουμε να μεμψιμοιρούμε, να τα βάζουμε με τους άλλους, να είμαστε απαθείς ή μοιρολάτρες. Αν δεν περιμένουμε την ευτυχία να μας χτυπήσει την πόρτα, αλλά τραβήξουμε εμείς κατά κει, αν μη τι άλλο, σίγουρα στο τέλος, όποιο κι αν είναι, θα έχουμε κάνει ένα πολύ ενδιαφέρον ταξίδι!
Εάν δεν φαίνεται το βίντεο πάτα ΕΔΩ

Πηγή: http://www.thessalonikiartsandculture.gr/kosmos/great-video/to-kommati-pou-leipei-synanta-to-megalo-o