Σελίδες

Πέμπτη, 17 Απριλίου 2014

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙΔυστυχώς δεν είμαι απο τα παιδιά που απο μικρή ηλικία ακολούθησαν κάποια αθλητική δραστηριότητα.. Πήγα μόνο για ένα μικρό διάστημα για χορό, συγκεκριμένα αερόμπικ,το οποίο μου άρεσε πάρα πολύ αλλά μετά το παράτησα λόγω μετακόμισης.. Πήγα και για μια μέρα βόλεϊ, απ'όπου έπαθα ενα ψυχολογικό σοκ και δεν ξανά ασχολήθηκα ποτέ με το άθλημα! Ακόμα πονάει η μύτη μου όταν το θυμάμαι..καλά καταλάβατε : με το γεια σας μου ήρθε μια δυνατή μπαλιά στο πρόσωπό μου που έπεσα κάτω ξερή και μετρούσα αστεράκια.. Απο τότε φοβάμαι πολύ τη μπάλα και το βόλεϊ μόνο παρακολουθώ δεν παίζω ποτέ.
Αυτά ήταν στο παρελθόν γιατί τώρα,σχεδόν 5 χρόνια και ειδικά τα 3 τελευταία, η γυμναστική έχει γίνει τρόπος ζωής για μένα. Γυμνάζομαι 3 φορές την εβδομάδα  με προσωπικό γυμναστή και άλλες 2-3 μόνη μου. Αφήνω πάντα μια μέρα κενή. Σχεδόν κάθε μέρα περπατάω τουλάχιστον μισή ώρα, οχι για τη βόλτα μου αυτό δεν μετράει, εννοώ γρήγορο βάδισμα.Η γυμναστική που κάνω είναι σχετικά δύσκολη και απαιτητική. Πάω 2-3 φορές την εβδομάδα για αναρρίχηση σε ένα κοντινό βουνό.Κάνω TRX, Pilates,λίγα βάρη και πολύ αερόβια, ενώ στο παρελθόν έχω κάνει Hatha και Anusara Yoga.Φέτος ξεκίνησα το χειμερινό κολύμπι και μπορώ να πω ήταν τέλεια και θα το καθιερώσω κάθε χρόνο.
Τα οφέλη του αθλητισμού είναι πάρα πολλά για την υγεία μας, το σώμα μaς αλλά και το μυαλό μας.
Έχω βαλθεί να σας κινητοποιήσω ώστε να βγείτε έξω για αθλητικές δραστηριότητες, πάντα υπολογίζοντας τι αντέχει το σώμα σας αλλά και η τσέπη σας. Πριν όμως σας βάλω για τα καλά στο τρυπάκι, να σας πω τα οφέλη του αθλητισμού. Πρώτον , βελτιώνει τη φυσική κατάσταση, δίνει ενέργεια, καις θερμίδες, σφίγγεις, μαζεύεις, αλλάζει το σώμα σου ενώ αποκτάς σωστή σχέση μαζί του. Το ελέγχεις, το ακούς, το φροντίζεις. Με την εντατική άσκηση αυξάνεται η επιθυμία για σωστή διατροφή. Ξεχνάς τη δίαιτα, και αποφασίζεις με έναν τρόπο μαγικό πως δεν θέλεις να τιμωρείς ή να εκδικείσαι τον εαυτό σου και το σώμα σου, με γουρουνιές , υπερβολές υπερφαγίας ή στερήσεις. Ο αθλητισμός σου δίνει χρόνο με τον εαυτό σου, αλλά και με τους συνανθρώπους σου ανάλογα με το ποια δραστηριότητα επιλέγεις να καταπιστείς. Αναπτύσσεις αρχές πειθαρχίας, αφοσίωσης, επιμονής, προσπάθειας και δημιουργικότητας, ενώ επιβραβεύεσαι με ηθική ικανοποίηση, αυτοπεποίθηση, εσωτερική γαλήνη και εσωτερικό δυναμισμό! Αθλήματα υπάρχουν πολλά, όπως και αθλητικές δραστηριότητες. Κάποιες από αυτές, έχουν κόστος, άλλες όμως κανένα, όπως για παράδειγμα το τρέξιμο. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα ζευγάρι παπούτσια και όρεξη. Η αντοχή κατακτιέται, και η δυνατότητα να μπορεί να τρέξει κανείς παρέχεται δωρεάν. Ο νους χαλαρώνει, η σκέψη τρέχει μαζί με το σώμα, το πνεύμα εκτονώνεται.
Η φύση, η άθληση , είναι δωρεάν, δεν χρεώνονται, δεν φορολογούνται.Σηκωθείτε από τον καναπέ, αποτινάξτε τη θλίψη και βρείτε τι είναι αυτό που σας ταιριάζει. Ακόμα και αν στην παρούσα φάση, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι μία απλή βόλτα δίπλα στη θάλασσα ή στο βουνό...


Παρακάτω θα σας επισυνάψω κάποιες φωτογραφίες με ασκήσεις εύκολες που μπορεί ο καθένας να τις κάνει μόνος στο σπίτι του.Υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχετε κάποιο πρόβλημα με την υγεία σας και οτι γνωρίζετε μερικά βασικά πράγματα για την αποφυγή των τραυματισμών. Όποιος είναι αρχάριος ας συμβουλευτεί έναν εκπαιδευτή πρώτα, να μάθει να κάνει σωστά τις ασκήσεις και να μην υπάρχουν τραυματισμοί.Πριν και μετά απο κάθε μορφή γυμναστικής πρέπει να κάνουμε διατάσεις.


Καλό είναι πριν κάνετε τις ακόλουθες ασκήσεις να έχετε πάει για τρέξιμο, jogging ή απλό περπάτημα (με γρήγορο βάδισμα και χωρίς διακοπή)για τουλάχιστον μισή ώρα.


Άσκηση για τους γλουτούς αλλά και τους προσαγωγούς.15x3 , διάλειμμα 20 δευτερόλεπτα, μόλις ακουμπάς τη καρέκλα σηκώνεσαι κατευθείαν, τα πόδια είναι ανοιχτά ίσα με τους ώμους.

Άσκηση για κοιλιακούς. 15x3, 1 λεπτό διάλειμμα.


Ασκήσεις για κοιλιακούς.  Όπως το περιγράφει η εικόνα επί 3 φορές, διάλειμμα 1 λεπτό

Ολοκληρωμένο πρόγραμμα για κοιλιακούς, πόδια,πλάτη. Όλες τις ασκήσεις 10 φορές επί 5 σετ .Διάλειμμα 1 λεπτό για κάθε επανάληψη.(για αρχάριους 10x3)

Ασκήσεις για κοιλιακούς. Όπως γράφει και στην εικόνα 20 φορές επί 3 σετ με 1 λεπτό διάλειμμα.

Ασκήσεις για πόδια. 20x5 (για τους αρχάριους 20x3)Για προχωρημένους! Ολοκληρωμένο πρόγραμμα με cardio ασκήσεις για όλο το σώμα. όσες φορές γράφει στην εικόνα 

Ασκήσεις για λεπτή μέση! 20x5, ένα λεπτό διάλειμμα .(για αρχάριους 20x3)

Ασκήσεις για πόδια. Όσες φορές γράφει στην εικόνα επί 3 σετ

Άσκηση για χέρια και πόδια.  15x3


Στο τέλος της κάθε άσκησης μπορούμε να κάτσουμε σ'αυτή τη στάση που δείχνει στην εικόνα για ένα λεπτό.