Σελίδες

Τρίτη, 1 Απριλίου 2014

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ


Καλό μήνα φίλοι μου. Πρωταπριλιά σήμερα και όπως έχει το έθιμο έχουμε όλο το ελεύθερο να λέμε τα ψεματάκια μας.. Ξεγελάσατε κανέναν? Εγώ με οτι θυμάμαι όσες φορές κι αν το επιχείρησα αποτυχημένη ήταν η προσπάθεια μου γιατί γενικώς δεν είμαι καλή στα ψέμματα, αλλά ούτε στα καλοπροαίρετα, γελάω με τη μια και δεν γίνομαι πειστική. 
Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε το έθιμο αυτό. Η βασική ιδέα είναι να λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά...

Η ουσία είναι μόνο μια ας είμαστε πιο αληθινοί και ειλικρινείς με τον εαυτό μας πρώτα και μετά με τους γύρω μας.Ο κόσμος θα ήταν πολύ καλύτερος αν μόνο σήμερα λέγαμε ψέμματα και τις υπόλοιπες 364 μέρες λέγαμε αλήθειες.. 

Άλλο ένα έθιμο που τηρείται σήμερα είναι να βγάλουμε τον "Μάρτη" μας. Να κάνουμε μια ευχή και να τον κρεμάσουμε σε ενα κλαδί για να τον πάρουν τα πουλιά να τον χρησιμοποιήσουν για την κατασκευή της φωλιάς τους και να πραγματοποιήσουν την ευχή μας.
Εμπνευσμένη απο την άνοιξη που έχει μπει για τα καλά με ωραία χρώματα και με ωραίες μυρωδιές. Τα χελιδόνια έχουν κάνει την εμφάνιση τους και όλα φαίνονται πιο αισιόδοξα και πιο όμορφα..Θυμήθηκα μια παροιμία: "Ένα χελιδόνι δεν φέρνει την Άνοιξη". Μιας και το σημερινό κείμενο έχει μέσα πολύ έθιμο και μυθολογία θα μοιραστώ μαζι σας τον μύθο απο τον οποίο βγήκε η παροιμία, έτσι όπως τον έχουν διηγηθεί σε μένα.
Κάποτε λοιπόν ήταν μια οικογένεια πολύ ευκατάστατη με τέσσερα παιδιά κάποια στιγμή το ενα απο τα παιδιά αποφάσισε να ζήσει μόνο του και ζήτησε απο τον πατέρα του το μερίδιο που του αναλογεί. Ο πατέρας του του το έδωσε και του ευχήθηκε καλή τύχη. Ο γιος δεν ήταν πολύ εργατικός και για να ζήσει άρχισε να ξεπουλάει αυτά που ο πατέρας του είχε χαρίσει. Μετά απο μερικά χρονιά αφού δεν του ειχε μείνει πλέον τίποτα παρά μόνο ενα παλτό και ενώ ήταν Φλεβάρης μήνας είδε στον ουρανό να πετάει ένα χελιδόνι!Σκέφτηκε λοιπόν αφού ήρθε το χελιδόνι τελείωσε ο χειμώνας και ήρθε η άνοιξη. Έτσι αποφάσισε να πουλήσει το παλτό του αφού δεν θα το χρειαζόταν πια. Να όμως που καιρός έχει γυρίσματα και ο κουτσοφλεβαρος άρχισε να χιονίζει και να κάνει παγωνιές... Έτσι ο ίδιος πάγωσε μέσα στο χιόνι...
Απο τότε έχει μείνει αυτή η παροιμία και με έκανε να σκεφτώ οτι το Ηθικό δίδαγμα αυτής της παροιμίας είναι να μην βιαζόμαστε να κάνουμε πράξεις πριν τις σκεφτούμε καλά και πριν ο καιρός μεστώσει..!! Τελικά όσα μυθια τόση αλήθεια υπάρχει σ'αυτή τη ζωή! 

Ας αφήσουμε όμως τα παραμύθια για τους μικρούς μας φίλους και ας επανέλθουμε στη πραγματικότητα και να ζήσουμε τη καθημερινότητά μας!!Εύχομαι σε όλους να έχετε καλό μήνα, καλή άνοιξη και γεμίστε τη ζωή σας με χρώματα, αισιοδοξία και χαρά κάνοντας μικρά πράγματα αλλά ταυτόχρονα τόσο σημαντικά για τη ψυχική σας υγεία. Πηγαίνετε μια βόλτα με τα πόδια στο βουνό ή στη θάλασσα, μαζέψτε ήλιο, λουλούδια, ωραίες παραστάσεις, χαμογελάστε και ξεχάστε για λίγο τα προβλήματα και τις άσχημες σκέψεις! 

Θα σας επισυνάψω κάποιες προσωπικές φωτογραφίες απο τη δική μου βόλτα..